top of page
Etsi

Valo ja uusi pylly -lastenkirja kertoo lapsen avanneleikkauksesta


6-vuotias Valo rakastaa uimista ja supersankaripiirrettyjä. Kipeä maha on vähällä estää Valon sankariteot, mutta Aimo Avannepussi astuu apuriksi kaikkea pahaa vastaan ja Valon elämässä avautuu uusi, valoisa suunta.


Valo ja uusi pylly -kirja on suunnattu erityisesti avanneleikatuille lapsille tai lapsille, joiden vanhempi on saanut avanteen. Kirjan vauhdikkaassa tarinassa käsitellään erilaisuuden hyväksymistä, ja sen vuoksi se sopii myös aivan kaikille.


- Avanteen saaminen on aikuisellekin iso juttu. Kirjassa pyritään hälventämään lapsen pelkoa ja tukemaan avanteeseen sopeutumista mielikuvituksellisen tarinan keinoin. Olisi ihanaa, jos yksikin lapsi voisi saada kirjasta rohkeutta, voimaa tai tunnetta siitä, etteivät erilaisuus tai avanne ole hävettäviä asioita, toteaa tarinan kirjoittanut Finnilcon viestintäassistentti Essi Hietanen.


Värikkään lastenkirjan on kuvittanut lappeenrantalainen kuvataiteen opiskelija Matilda Lavi. Laville kyse on ensimmäisestä lastenkirjakuvituksesta, ja hän toteutti sen osana omia opintojaan. Vaikka kirjan teema ei ollut helpoin, koki hän kuvittamistyön mielekkäänä projektina.


- Ennen tätä projektia tiesin ainoastaan, miltä avanne ja sen pussi suunnilleen näyttävät. Olen pikkuhiljaa projektin edetessä oppinut paljon enemmän, kuten esimerkiksi sen, että avanne ei aina ole samassa paikassa, vaan vaihtelee suoliston ongelmakohdan mukaan, Lavi kuvailee.

Kirjan toimittamisesta vastasi Finnilcon toiminnanjohtaja Sini Nykänen. Nykänen on ilahtunut, että vihdoin myös avanneleikatuille lapsille ja heidän vanhemmilleen on lastenkirjan myötä suunnattu omaa materiaalia.


- Koko projekti sai alkunsa sellaisen henkilön ehdotuksesta, jolle oli 5-vuotiaana tehty avanne auto-onnettomuuden seurauksena. Tämä kirja tuleekin varmasti tarpeeseen. Kirjan lukeminen on lapselle ja vanhemmalle yhteinen hetki, jolloin on hyvä samalla kysellä ja käsitellä lapsen ajatuksia ja tunteita. Kirjassa on myös aikuisille suunnattua tietoa siitä, mistä perhe voi löytää vertaistukea ja apua mahdollisiin ongelmiin, Nykänen kertoo.

 

Kirjan valmistumista on rahoittanut Stiftelsen 7:nde Mars Fonden -säätiö, joka tukee erityisesti lasten ja nuorten parissa tehtävää sosiaalista työtä.


Kirjaa tullaan jakamaan maksutta kohderyhmään kuuluville perheille. Mikäli haluat tilata kirjan, voit olla yhteydessä Finnilcon toimistoon (p. 040 716 9080 tai finnilco@finnilco.fi).

Comentarios


bottom of page