top of page
Pariskunta istuskelemassa luonnossa.

KURSSIT

Vuoden 2023 kurssit

Kevät

10.–12.3.2023, Avanne- ja vastaavasti leikattujen yksilökurssi, Laukaa

Lähde viikonlopuksi tutustumaan vertaisiin ja saamaan tietoa! Kurssin asiantuntijoilta saa tietoa avanteeseen ja J-pussiin, hyvinvointiin, ruokavalioon, ihonhoitoon ym. liittyvistä asioista. Vertaisten kesken on hyvä vaihtaa vinkkejä ja kokemuksia.

Hakuaika: Hae kurssille 7.2. mennessä. Voit hakea kurssille täyttämällä  sähköisen hakulomakkeen. Tai voit hakea kurssille täyttämällä paperisen lomakkeen (löytyy alempaa tältä sivulta) ja lähettämällä sen Finnilcon toimistolle.

30.3.–2.4.2023, Virtsa-avanneleikattu ja läheinen -kurssi, Vääksy

Virtsa-avanneleikattujen ja läheisten kurssilla kohtaat vertaisia ja saat roppakaupalla tietoa ja vinkkejä arkielämää varten. Ohjelmassa on useita asiantuntijaluentoja, ohjattuja ja vapaita vertaiskeskusteluita sekä liikuntaa.

Hakuaika: Hae kurssille 28.2. mennessä. Voit hakea kurssille täyttämällä sähköisen hakulomakkeen. Tai voit hakea kurssille täyttämällä paperisen lomakkeen (löytyy alempaa tältä sivulta) ja lähettämällä sen Finnilcon toimistolle.

11.–14.5.2023, Liikunnasta hyvinvointia – kurssi leikatulle ja läheiselle, Vuokatti

Tule nauttimaan liikunnasta vertaisten kanssa! Kurssin tavoitteena on löytää kaikille yksilöllisesti sopiva tapa liikkua ja pitää huolta omasta kunnosta ja terveydestä.

Hakuaika: Hae kurssille 5.4. mennessä. Voit hakea kurssille täyttämällä sähköisen hakulomakkeen. Tai voit hakea kurssille täyttämällä paperisen lomakkeen (löytyy alempaa tältä sivulta) ja lähettämällä sen Finnilcon toimistolle.

Toukokuu, Löydä voimavarasi -yksilökurssi Oivalluksessa

Osallistu voimaannuttavalle etäkurssillemme helposti kotoa käsin! Kurssilla saat näkökulmia tilanteesi jäsentelyyn ja työkaluja hyvinvointisi tukemiseen, vertaistukea unohtamatta. Kurssi on suunnattu avanne- ja vastaavasti leikatuille, inkontinenssipotilaille sekä läheisille. Tälle kurssille voit osallistua läheisenä, vaikka omaisesi ei osallistuisi.

Hakuaika: Hae kurssille 16.4. mennessä. Sähköinen hakulomake avautuu lähempänä. Tai voit hakea kurssille täyttämällä paperisen lomakkeen (löytyy alempaa tältä sivulta) ja lähettämällä sen Finnilcon toimistolle.

Syksy

22.–24.9.2023, Alle 45-vuotiaiden liikuntaviikonloppu, Tampere

Syksyn kursseista lisätietoja myöhemmin!

26.–29.10.2023, Ruotsinkielinen avanne- ja vastaavasti leikattujen yksilökurssi, Vöyri

Syksyn kursseista lisätietoja myöhemmin!

14.–18.11.2023, Leikattu ja läheinen kurssi yli 70-vuotiaille senioreille, Siilinjärvi

Syksyn kursseista lisätietoja myöhemmin!

Hakeminen

Finnilcon kursseille haetaan Finnilcon omalla kurssihakemuksella.
Vuoden 2021 alusta hakemuksen liitteeksi ei enää tarvita
terveydenhuollon ammattilaisen lähetettä tai suositusta.

Käsittelemme henkilötietojasi huolellisesti ja ajantasaista
lainsäädäntöä noudattaen. Lue tarkemmin tietojesi käsittelystä
Finnilcon kurssien tietosuojaselosteesta.

Lisätietoja kursseista ja niille hakemisesta saa Finnilcon jäsenyhdistyksiltä,

Finnilcon kotisivuilta, avannehoitajilta ja Finnilcon toimistolta.

Finnilcon toimistolla kurssiasioita hoitaa Annukka Ylisaari, puh: 040 716 9080

(puhelinaika klo 9-13), sähköposti: annukka.ylisaari(at)finnilco.fi.

Kurssihakulomakkeen tulostusversiot:

Hakulomake kurssille  (Word)

Hakulomake kurssille (pdf)

Täytetty hakemuslomake liitteineen lähetetään postitse Finnilcon toimistolle osoitteeseen: Finnilco ry, Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki.

Valintakriteerit

 • Hakijan tulee kuulua kurssin kohderyhmään.

 • Etusijalla ovat ne, jotka eivät ole aiemmin käyneet kursseilla.

 • Hakijalla tulee olla kulunut vähintään noin 6 kk leikkauksesta.

 • Valintaan vaikuttavat hakemuksessa annetut perustelut kurssin tarpeellisuudesta hakijalle.

 • Hakijan aikaisempi hakeminen kurssille huomioidaan valintoja tehdessä.

 • Hakijan fyysisen ja psyykkisen terveydentilan tulee olla sellainen, että hän selviytyy kurssilla itsenäisesti tai henkilökohtaisen avustajan kanssa. Avustettava vastaa itse henkilökohtaisen avustajan kaikista kuluista kurssilla (majoitus, ateriat, matkat ja muut vastaavat).

 • Ketään ei syrjitä valinnassa sukupuolen, iän, seksuaalisen suuntautumisen, uskonnon, etnisen taustan, vamman tai terveydentilan vuoksi.

 • Jos kyseessä on avanne- ja vastaavasti leikattujen kurssi, on valinnassa tasapuolisesti otettava huomioon kaikki avannetyypit sekä J-säiliö.

 • Valinnassa kiinnitetään huomiota ryhmädynamiikkaan; pyritään mahdollistamaan vertaistuki kaikille ryhmäläisille.

 • Kelan ja STEA:n kurssit eivät sulje pois toisiaan.

 • Hakijoiden matkan pituus kurssille ei vaikuta valintaan.

 • Valintaan voi vaikuttaa, jos hakijan on syytä epäillä aiheuttavan vahinkoa itseään tai muita kohtaan (väkivaltaisuus, päihdeongelma, tms.) tai jos osallistujan sairauden tila vaatii akuutteja hoitotoimenpiteitä.

 • Leikattu ja läheinen -kurssin läheinen on samassa taloudessa elävä, lähisukulainen tai ystävä, jonka kanssa on päivittäistä kanssakäymistä. Jos läheinen on toinen leikattu, tulee myös tuolloin olla päivittäistä kanssakäymistä.

 • Leikattu ja läheinen -kurssille hakevien kohdalla tulee leikattua ja läheistä käsitellä yhdenvertaisesti. Läheisen tuen tarve on yhtä painava perustelu kurssille kuin leikatun tuen tarve.

 • Kurssille voi päästä uudelleen, kun edellisestä kurssista on kulunut vähintään kaksi vuotta. Jos hakijan elämäntilanne on muuttunut, uusi kurssi on mahdollinen jo seuraavana vuonna.

 • Vajaan kurssin täytteeksi voidaan ottaa jo aiemmin kursseilla olleita.

A typewriter pexels-andrea-piacquadio-3808904_edited.

Kurssit

Finnilco järjestää vertaistukikursseja avanne- ja vastaavasti leikatuille ja anaali-inkontinenssipotilaille. Kursseilta saa vertaistuen lisäksi tietoa esimerkiksi avanteen tai J-säiliön hoidosta, sopivasta ruokavaliosta, avannetarvikkeista, ihonhoidosta, henkisestä sopeutumisesta ja sopivasta liikunnasta. Virkistystä unohtamatta! 

Osa Finnilcon kursseista on suunnattu myös leikatun läheisille. Läheinen voi olla esimerkiksi puoliso, vanhempi, lapsi tai hyvä ystävä, jonka kanssa kohderyhmään kuuluvalla on päivittäistä kanssakäymistä. Kursseihin sisältyy osallistujalle täysihoito kahden hengen huoneessa. Kurssit ovat osallistujille maksuttomia, sillä ne järjestetään STEA:n avustuksella.

bottom of page