top of page
Doctor's Clinic

PAKSUSUOLIAVANNE

Paksusuoliavanne

Mikä on paksusuoliavanne?

Paksusuoliavanne on yleisin avannetyyppi Suomessa. Nimensä mukaisesti paksusuoliavanne tehdään johonkin paksunsuolen kohtaan, suurin osa suolen loppuosaan vemmelsuoleen (sigmoideostoma). Useimmiten avanne sijoitetaan vasemmalle alavatsalle.

 

Tavallisin syy pysyvään avanteeseen on peräsuolisyöpä. Muita syitä avanteen tekoon ovat anaalialueen pahanlaatuinen kasvain, vaikea ulosteen pidätyskyvyttömyys, sädehoitovauriot, peräaukon hankalat fistelit ja märkäpesäkkeet. Paksusuoliavanne voi olla myös väliaikainen, jolloin rauhoitellaan vatsaontelon tilannetta esimerkiksi suolen puhkeamisen jälkeen. Joskus peräsuolisyöpätapauksissa on myös tehty j-säiliö paksusuolesta.

Elämä paksusuoliavanteen kanssa

Leikattu voi toivuttuaan käydä työssä ja harrastaa monipuolisesti. Alussa leikkauksen jälkeen on  vältettävä raskaiden tavaroiden nostamista ja äkillistä ponnistelua, millä pyritään ehkäisemään tyrän muodostumista. Paksusuoliavanteesta erittyy ulostetta yksilöllisesti, yleensä noin 1-3 kertaa vuorokaudessa. Suolesta tuleva uloste kerääntyy iholle kiinnitettyyn avannepussiin, joka tyhjennetään ja vaihdetaan tarvittaessa.

 

Useilla paksussuoliavanneleikatuilla suolen toiminta säännöllistyy ajan kanssa, ja leikattu oppii tuntemaan oman suolentoimintansa. Joillakin ilmavaivat tai ummetus ovat ongelmana. Tähän voi vaikuttaa muun muassa sopivalla ravitsemuksella ja nauttimalla riittävästi nesteitä. Suolitukoksen välttämiseksi kunnollinen pureskelu ja rauhallinen ruokailu ovat tärkeitä. Ruoka-aineista mm. sitrushedelmien lohkoja, kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä, raakoja kasviksia, sieniä ja kovakuorisia marjoja kannattaa välttää ensimmäisinä viikkoina leikkauksen jälkeen. Useimpia ruoka-aineita voi nauttia, kun muistaa kohtuulliset määrät ja käyttää tarvittaessa erilaisia valmistusmenetelmiä, esimerkiksi keittämistä ja soseuttamista.

Paksusuoliavanteen komplikaatiot

Suolitukoksen riski lisääntyy aina vatsan alueen leikkauksen jälkeen. Suolitukoksen oireita ovat kovat vatsakivut, äkillinen suolen toimimattomuus ja oksentaminen.

Avannetyrä on suhteellisen yleinen komplikaatio paksusuoliavanneleikatuilla. Lievä tyrä voi ilmetä vatsalla epäsymmetrisyytenä, laakeana kohoumana. Hoidoksi riittää usein tukivyön käyttäminen, mutta vaikeissa tapauksissa voidaan joutua leikkaushoitoon ja avanteen paikan vaihtamiseen. 

Myös prolapsia eli suolen esiin luiskahdusta esiintyy. Esiin tullut suoli voi vetäytyä itsestään takaisin esimerkiksi selin makuulla, tai se voidaan asettaa takaisin lääkärin vastaanotolla. Joskus prolapsin vuoksi joudutaan korjausleikkaukseen.

bottom of page